Grillfest 2006
44 vuxna och 30 barn samlades en något fuktig augustikväll på Rostorpsplan för att lära sig om grillning och goda grilltillbehör och sedan äta gott och umgås. Barnen roades med skattjakt och "vattenlekar".
Trots vädret blev det en mycket trevlig kväll med hög stämning i föreningens båda tält. Det vita är helt nyanskaffat och kan hyras för 400:- (+ 100 i depositionsavgift).
Vi har övertalat Tomas, vår kock, att släppa de härliga recepten på tillbehören!
Smaklig spis!
Recepten från grillfesten 2006
Vår kock, Tomas Gustavsson (Åkerögatan 15) har vänligen ställt recepten på tillbehören till vårt förfogande. STORT TACK, Tomas!
Grillad chili i fetaost och citron
- 2 st chilifrukter
- 200 gram fetaost, tärnad
- 4 dl Matlagningsyoughurt
- 1 citron, skal och saft
Dela chilifrukterna och ta bort fröställningarna,, rosta dem i en torr men varm stekpanna..
Mixa fetaost, chili och youghurt i en matberedare, tillsätt citronskal, citronsaft och smaka av med salt och peppar..
Kan med fördel göras 1 eller 2 dagar innan man ska äta den.
Blir det för starkt så tillsätt lite vinäger och en aning socker och ev mer citron.
Rökt tomatdressing
- 10 tomater
- 3 kyftor vitlök
- dijonsenap
- vitvins vinäger
- timjan från trädgården
- socker
- Salt och peppar
Dela tomaterna i klyftor lägg de i aluminiumfolie tillsammans med alla de andra ingredienserna
Sätt hela paketet på grillen och låt det stå där tills det att det har "smält" ihop.
Smaksättningen är induviduell hur mycket man lägger i,, men vinäger och socker måste vara med för att balansera tomaterna.
Kaffemarinad
- ½ liter starkt kaffe alt espresso
- ½ dl balsamico
- 3 msk honung
- 1 chilifrukt, finhackad
- 3 limefrukter, juicen
- 1 tsk kardemumma
- 2 tsk råsocker
Koka upp kaffet med vinäger, honung, chili, kardemumma och sockret.
Låt det koka i 5 minuter och smaka av med limejuicen.
Används med fördel på fläskkött,, tycker jag passar bäst.
Balansera av marinaden med ev mer socker eller mer styrka kanske??
Bulgursallad med grillad paprika och buntlök
- 200 gram bulgur
- 4 st paprikor, urkärnade och delade
- 4 st buntlökar alt purjolök, delade i mindre bitar
- Curry
- 50 gram basilika
- 2 dl Olivolja
- Salt och peppar
- Vinäger
- Ruccolasallad
Koka upp vatten till bulguren tillsammans med curry, koka enligt anvisningarna på paketen, häll av i durkslag och låt svalna en aning,
Mixa basilka med olivolja, blanda med bulgur, smaka av med salt och peppar och en aning vinäger.
Medans bulguren kokar så grilla paprikorna på grilllen så att de börjar "släppa" vätska, grilla även lökarna,,
Allt blandas och smakas av.. vänd ner ruccolan precis innan servering.
Vill man göra en "matigare" sallad så vänd ner matlagningsyoughurt.