Villaföreningen - Rostorps Egna Hem

Har hänt på Rostorp


18november2017

Jubileumsfest 2017

Vilken helt igenom lyckad fest det blev! Vacker lokal, underbar mat & dryck, proffsigt band och vackra Rostorpsbor i finaste 20-tals stil. Vår egen Rostorpschef Tomas Gustafsson stod för den läckra förrätt/huvudrätt och vår egen cupcakebagare Tove Bang för den läckra desserten. Stort tack till festkommittén som slet och fixade den finaste festen och tack till alla andra som hjälpte till!

08oktober2017

Loppis på Rostorp

Den 8 oktober var det dag för vår första tomt- och garageloppis på Rostorp. Rostorp visade sig från sin bästa sida i vacker höstskrud och nyfiket folk kom från alla delar av Malmö för att fynda! Vi var sammanlagt 27 hushåll som rensade våra källare och garage på prylar, pryttlar och kläder som sedan fick nytt liv hos andra lyckliga ägare. Vi var många som fick mersmak och nytt datum utlovas i vår då vi hoppas att fler är sugna på att ge sina saker ett nytt hem!

 

02september2017

Rostorpsdagen 2017

Den 2:e september var det dags för Rostorpsdagen med den årliga kräftskivan! Eftermiddagen och kvällen bjöd på stora bouletalanger, barnlekar, mingel, hattilverkning, ansiktsmålning och tipsrunda. Och självklart kräftor, snapsvisor, dans och såpbublor. 

Vinnaren i årets Bouletävling blev Patrik Danielsson. Stort grattis! 

Tack till alla som kom och bidrog till att det blev en festlig kväll! Och ett extra stort tack till alla som hjälpte till med tält och aktiviteter! 

Vänliga hälsningar Styrelsen

23juni2017

Midsommar 2017

Sång, dans och fika på Rostorpsplanen. Tack alla som kom! 

07maj2017

Vårväxtbytardag 2017

Den 7. maj var det växtbytardag på Rostorpsplanen. Cirka 20 entusiastiska grannar träffades för att byta plantor och dricka en kopp kaffe tillsammans.

02april2017

Städdag 2017

Under en av vårens första fina dagar samlades närmare 80 rostorpsbor för den årliga städdagen. Efter att ha gjort Rostorp fint samlades alla hos Rune för lite fika och lek. Tack till alla som kom och hjälpte till att städa!

19mars2017

Årsmöte 2017

Årsmötet hölls 19/3 i Ringstasalen på Kirsebergs kulturhus med en mindre skara medlemmar. Mötet var snabbt, protokoll kommer snart på hemsidan. Efter mötet avnjöts en smarrig rödbetssoppa av Rostorpskocken Tomas och sedan höll Rustan Nilsson från Sysav ett spännande föredrag om hållbart boende på Rostorp och hur vi själva kan påverka miljön. 

26januari2017

Informationsmöte med Malmö Stad

Den 26e januari höll Lars Böhme, lanskapsarkitekt, och Sofia Bescher,
informatör/projektledare, i ett informationsmöte angående kommunens utvecklingsplaner i
Kirseberg med omnejd.

06januari2017

Julgransplundring julen 2016

Trettondag jul dansade Rostorp ut julen tillsammans i Teatern på fritids- och kulturhuset. Det bjöds på glögg, godis och lekar för stora och små. 

31december2016

Nyårsfirande 2016

Ännu ett härligt år på Rostorp har passerat. Vi har haft många tillfällen att träffas och vi har traditionen trogen firat midsommar, Rostorpsdagen och städat området tillsammans. Vi har också plundrat granen, besökt Alnarp och bytt växter och frön. Nyårsafton den 31 december sågs vi för sista gången detta året för att skåla ut det gamla året och in det nya på Rostorpsgången. Kent Skoog höll traditionen trogen årets nyårstal, som kan läsas här. I talet presenterades bl.a. nästa års tema, som blir "Hållbart boende på Rostorp". 

10september2016

Kräftskiva 2016

Bra väder, boule, snapsvisor, tipsrunda, lekar, musik, såpbubblor, kräftor och trevliga grannar - vad mer kan man önska till den årliga kräftskivan? 

Dagen började med årets bouletävling, som blev vunnen av Patrik Danielsson. Kl. 16 var det välkomstdrinkar och mingel, tipsrunda av Fredrik Månsson, ansiktsmålning av Lova Edgren och lekar för barnen av Martin & Martin (Sundell & Landgren). Sen fortsatte festen med kräftkalas, snappsvisor med musik av Sofia Thelin och sonen Elias och slutligen dans och trevligt häng.  

Tack till alla som hjälpte med att göra årets kräftskiva till en kul fest!

 

24juni2016

Midsommar 2016

Det blev ännu en fin midsommardag med många goa grannar, midsommarstång, dans och kakbuffet på Rostorpsplanen. 

22maj2016

Studiebesök på Alnarp

Den 22 maj besökte föreningen Alnarp för ett studiebesök i den fina park. Turen tog ca 1 – 1,5 tim. 

24april2016

Loppis och vårväxtbytardag

24/4 var det loppis och växtbytardag på Rostorpsplanen. Runt 10 Rostorpsbor kom för att sälja kläder, leksaker, trädgårdmaterial/ redskap, krukor och div saker! Det kom grannar o handlade lite/bytte växter och köpte korv med tillbehör. En trevlig dag i grannars sällskap!

09april2016

Städdagen 2016

Igen i år var det stor tillslutning till städdagen 9e april. Vädret var med oss och efter en stor insats på Rostorpsgator och Rostorpsplanen bjöds det traditionen tro på fika, lek, godis och lotteri i Runes trädgård. Tack till alla medlemmar och till Rune och Marie för en härlig förmiddag!

13mars2016

Årsmöte 2016

Runt 30 hushåll deltog i årsmötet, som på grund av branden i Kirsebergs Kulturhus fick hållas i Kirsebergskyrkans församlingslokal, Körsbärssalen. Jon Joines valdes som ny ordförande efter Ninni Hyleborg, nyt medlem i styrelsen blev Jenny Leyman. Stort tack till Ninni för hennes stora engagement i föreningen och välkommen till Jenny!

Anna Jakobsson, lärare och forskare i park- och trädgårdshistoria på SLU i Alnarp, höll ett föredrag om egnahemsträdgården i Sverige i början av 1900-talet med utgångspunkt i Rostorp. Hon berättade bl a om hur litteraturen rekommenderade att en egnahemsträdgård skulle se ut och vad den skulle innehålla, samt viste äldre fotografier från Rostorp och dess trädgårdar. 

Årsmötet avslutades med en härlig svampsoppa, lagad av Rostorpskocken Thomas

06januari2016

Julgransplundring

Den 6 januari var det julgransplundring i fritids- och kulturhuset. 40 stycken glada barn och vuxna lekte lekar, njöt av den gemensamma kakbuffen och dansade ut julen. 

31december2015

Nyårsfirande på Rostorpsplanen

Nyårsaftonsdag vid 12slaget (lunchtid) skålade många rostorpsbor in det nya året på Rostorpsplanen. Kent Skoog höll traditionen trogen nyårstalet, som handlade om året som gick och 2016s tema TRÄDGÅRD. 

11oktober2015

Höstväxtbytardag

En kall men solig lördag bjöd föreningen in till växtloppis på Rostorpsplanen. Denna gång blev vi inte fler än tre familjer, men som alltid njöt vi av kaffe med liten fika och både hallon, jordgubbar, ormrot och svartnäva bytte ägare. Under lördagen sågs flera Rostorpsbor på Alnarp där trädgårdföreningen ordnade höstloppis, så kanske var vi mättade.

29augusti2015

Rostorpsdagen 2015

Vilken härlig kräftskiva det blev i år - igen! Tack alla goda grannar, som spelade boule, pysslade med hattar, lekte lekar, sjöng snapsvisor och provsmakade snapsar! Och stort tack till alla som hjälpte till med att sätta upp/ta ner tält, bouletävling, lekar för barnen, musik, sång, kaffe och allt annat, som gjorde kvällen så skön och rolig. Vi var totalt 115 Rostorpsbor (65 vuxna och 50 barn) som festade denna soliga augustikväll. 

Årets boulevinnare blev Rune Karlsson, stort grattis! Väl mött igen nästa år!

 

19juni2015

Midsommar 2015

Många Rostorpsbor trotsade regnet och firade midsommarafton tillsammans på Rostorpsplanen. Vi dansade under ledning av Annika och till härlig musik och avnjöt tillsammans den gemensamma kakbuffen!  

17maj2015

Familjdag i Alnarp

Söndag 17e maj hade Sandra och Karin från styrelsen arrangerad en mysig familjträff vid slottet i Alnarp. Vi började med en tipsrunda för båda barn och vuxna där vi t ex fick reda på att det har funnits 23 affärer i husen i Rostorp! Efteråt var det picknick och kubb-spel i det fina solskinsväderet. Tack för en mysig dag!   

10maj2015

Vårväxtbytardag

Årets vårväxtbytardag samlade än en gång ett stort gäng Rostorpbor, som bytade tomatplanter, squashplantor, blommor och mycket annat! 

 

18april2015

Städdagen 2015

Ett 60-tal medlemmar samlades på städdagen 18e april för att göra Rostorp redo för våren. Efter städningen bjöds det traditionen tro på fika, lek och lotteri Runes trädgård. Tack till alla medlemmar och till Rune och Marie för en härlig förmiddag!

22mars2015

Årsmöte 2015

Den 22 mars hölls Rostorps Egna Hems årsmöte på Kirsebergs fritids & Kulturhus. Vi var runt 50 personer som närvarade och mötet inleddes av sittande ordförande Ninni som hälsade alla välkomna, följt av Sofia Thelins underbara sång till gitarr under vår parentation. Tryck på inlägget för att läsa mer om mötet...

 

12januari2015

Informationsmöte med Ownit

12/1 hade vi ett velbesökt informationsmöte där Ownit presenterade sitt erbjudande och svarade på frågor. Mötet samlade fler än 100 personer i Kirsebergssalen. Klicka på inlägget för att läsa mer. 

31december2014

Nyårsfirande

Fler än hundra 100 rostorpsbor dök upp på det traditionella nyårsfirandet på Rostorpsplanen. Vi grillade korv och skålade ut det gamla året. Kent höll tal och presenterade 2015 års tema Kommunikation.

 

06september2014

Rostorpsdagen 2014

Rostorpsdagen bjöd i år på strålande väder och mycket folk! 70 vuxna och minst lika många barn deltog i kvällens kräftskiva, som började med välkomstdrink, hatttillverkning och mingel följd av lekar och boulefinal, fiskdam, snapsvisor, gemensam kakbuffet och dans - med rök- och sopbubbelmaskin på dansgulvet till barnens stora glädje.

Tack alla goa grannar för en härlig kväll!

20juni2014

Midsommar

Riktigt många deltog i årets midsommarfirande på Rostorpsplanen. Traditionen tro hjälptes vi åt att klä och resa midsommarstången, följt av dans runt till skön musik och sång av våra musikanter. Efteråt bjöds det på många smaskiga kakor från den stora gemensamma kakbuffén. Tack till alla – båda musikanter och midsommarfirare för en härlig start på midsommarafton!

Se fler bilder här

15juni2014

Öppet Rostorp

Fyra hushåll deltog i Öppet Rostorp den 15e juni. Det bjöds på rundvandring i varandras hus och trädgårdar, historier från förr och fika i solen.

31maj2014

Betong tar form

En skön majlördag lärde 9 Rostorpsbor sig grunderna för betonggjutning och testade olika sätt att gjuta hos Betong tar Form i Vellinge. Både inspiration och entusiasm var stor och många fina saker producerades, t.ex. betongfat, betonggrodor, masker och krukor, som snart pryder Rostorps trädgårdar. Mycket roligt! Tack till föreningen och Eva Gustafsson för evenemanget!

Se fler bilder här

11maj2014

Vårväxtbytardag

Årets vårväxtbytardag samlade ett stort gäng Rostorpbor, som bytade tomatplanter, hallonbuskar, blommor och mycket annat! 

26april2014

Städdagen

Den 27 april kl 10.00–12.00 städade ett glad gäng Rostorpsbor - stora som små - Rostorp tillsammans. Efter städningen samlades vi i Runes trädgård för fika, lek och lotteri. 

 

29december2010

Vinter på Rostorp

Vinterstämning på Rostorp!

31december2008

Nyår

Ett 50-tal Rostorpsbor hälsade varandra Ett GOTT NYTT ÅR redan kl 1200 på nyårsafton till ackompanjemang av smällande champagnekorkar och svängig musik. Stämningen blev hög i tältet, och de som missade tillställningen (OBS ej kl 2400) får en chans igen nästa nyår!

01augusti2008

Kräftskiva

VinnarbildBlev en blöt men mycket trevlig historia. I tälten var det torrt och 95 glada vuxna och barn, åt och drack, sjöng och dansade.

Stort tack till Jogi och Patrik för att ni ordnade till musiken och till alla er som hjälpte med uppsättning och nedtagning av tälten och andra göromål. Och vår kocks, Tomas, såser satte pricken över i:et!

Se bilderna här

01juli2008

Boulmästerskap

Bouletävling 2008

Rostorps första mästerskapstävling i Boule är nu avgjord. Vinnare blev Jogi Karpinski, Åkerögatan 26 (till höger i bild), som vann "det Gyllene klotet, vår nya vandringspris.

Stort Grattis till Jogi, som slog Leif Svensson i finalen med 13-6. Tack till alla andra deltagare (17 st) och åskådare. Vi hoppas det blir ännu fler nästa år!

01maj2008

Städdagen

Samlade i år 18 vuxna och lika många barn. Stort tack till alla ni som ställde upp och städade fint i vårt Rostorp!

STORT tack även till Rune och Ann-Britt som upplät sitt hem till det efterföljande kaffe-och kakkalaset. Det blev också vinster till alla, stora som små, i det efterföljande lotteriet.

01januari2008

Fisketur

FisketurÄntligen blev den av!

20 vuxna och 10 barn i olika åldrar gungade ut på böljan blå.

Först togs en tur runt under Bron och sedan gick färden ut till fiskevattnen. Det nappade väl inte så våldsamt mycket denna fina dag, men vad gjorde det när man kunde njuta av att sitta på däck i solens sken.

Se bilderna här

26augusti2006

Grillfest

44 vuxna och 30 barn samlades en något fuktig augustikväll på Rostorpsplan för att lära sig om grillning och goda grilltillbehör och sedan äta gott och umgås. Barnen roades med skattjakt och "vattenlekar".

Vi har övertalat Tomas, vår kock, att släppa de härliga recepten på tillbehören!

Bilder och Recepet finns här!

08april2006

Städdag

I år deltog 20 vuxna och 23 barn, vilket var rekord!

Eftersom det blev en sådan succé kommer "städlottteriet" att utökas med ännu fler vinster 2007 och naturligtvis fortsätter vi med den trevliga fikastunden efter väl utfört värv.

01januari2006

Danmarksutflykt

25 medlemmar åkte med på vår utflykt till Köpenhamn. Efter en intressant guidad rundtur i Christiania åts det en riktig dansk "frukost" på segelklubben Lynettens restaurang. Eftersom Statens Museum for Kunst tyvärr var stängd för ombyggnad, så blev det istället ett besök i den Hirschsprungska samlingen under ledning av konstnären och Rostorpsbon Leif Svensson. Valde man bort konsten kunde man istället njuta av Palmhuset och övriga växter i Botanisk have.

01januari2006

Årsmöte

På mötet deltog ca 66 st medlemmar, lite fler än år 2005.

Man diskuterade särskilt trafikproblemen/busstrafiken på Ö.Fäladsgatan. Detta har resulterat i att styrelsen har tagit kontakt med gatukontoret i frågan och ett möte var planerat till i somras, men har skjutits upp till den 29 september. Till det mötet kommer förutom ordförande Helene Karlsson också två av föreningens medlemmar att deltaga, Lotta Söderberg och Anders Åkesson, och dessutom rektorn på Backaskolan.

Liselott Lindblad avtackades som klubbmästare efter många år i styrelsen och därefter minglades det och åts läckra tapas som områdets egna kock, Tomas Gustavsson, tillagat.