Villaföreningen - Rostorps Egna Hem

Fiber - Frågor & svar

Allmänt

Vem äger fibern?

Fibern ägs av Malmö Stad och hyrs ut till tjänsteleverantören (Ownit). Ownit säljer sedan tjänsterna till hushållen.

Hur ser Malmö Stads engagemang ut när det gäller fiber?

Man kan utläsa en hel del på dessa sidor:

Är det ett slutet nät? Jag skulle föredra ett öppet nät där man själv kan välja TV- internet- och telefoni utbud.

Nja...

Som erbjudandet ser ut är det ett slutet nät på så sätt att det enskilda hushållet inte kan plocka ihop ett paket. Vi har i gruppen tittat på de "öppna" nät som är stora på marknaden. Om vi tar Öppen Fiber (Telia) som exempel så kan man välja från många leverantörer (inte alla) och det tenderar att bli dyrt. Exempelvis om man vill 1 GBit/s i båda riktningarna och TV så kan man bara välja på Telia och priset uppges vara från 1048kr/mån (installationskostnad ca 20000 kr).

Samtidigt är nätet öppet på så sätt att det är inte något företag som äger nätet (det gör kommunen) och det är vi som förening som har möjlighet att förhandla om innehållet.

Om man nyligen till exempel har tecknat ett tvåårs avtal med en annan leverantör, finns det möjlighet att skjuta upp abonnemangsstarten?

När man skriver på avtalet så förbinder man sig att betala både anslutningsavgiften på 4500 kronor och månadsavgiften på 150 kronor. En bredbandstjänst måste efter utförd installation beställas inom tre månader. Dock har man möjlighet att själv välja startdatum för tjänsten och behöver således inte betala för dubbla abonnemang. Man börjar inte betala för tjänsterna förrän de verkligen startas.

Hur mycket kostar hyran till Mö Stad? Kanske bättre att äga nätet själv och betala en högre anslutningsavgift. På 20 års sikt har vi betalt de där 20-30 kkr. Anslutningsavgiften betalas sedan flera gånger om eftersom Mö Stad kommer att fortsätta med en månadsavgift.

Infrastrukturkostnaden är 150 kr/mån (+ indexering) under 10 år. I detta ingår avbetalning av anläggning då 4500 inte räcker till grävning och anslutning till hushållen. Dessutom ingår service, support och underhåll av fibern. Räknar man ihop detta så blir det 23000 för anläggning och 10 års underhåll. Hur fördelningen är mellan de olika posterna har jag inte insyn i. Vår initiala tanke var att titta på att anlägga och äga själv. Problemet var att vi inom gruppen inte kände att vi hade drivet att genomföra det projektet och dessutom hitta några som var beredda att ta ansvaret att på lång sikt förvalta nätet. Tyvärr, då det gissningsvis hade varit det allra billigaste alternativet. Å andra sidan, fördelen med kommunen är att de inte har något vinstintresse samt att de har kan hålla nere vissa kostnader på grund av storskalighet.

Vad händer om en /flera grannar inte betalar sin avgift? Måste vi andra täcka upp deras skuld?

Föreningens uppgift är att vara den juridiska person som förhandlar fram innehåll i nätet med tjänsteleverantörer. Sedan tecknas avtal mellan individer och tjänsteleverantör. Tjänsteleverantören har sedan ett avtal med kommunen om att hyra svartfiber. Det ekonomiska åtagandet går från individ -> tjänsteleverantör -> kommun. Om det fallerar i den kedjan har inte förening eller någon annan individ något ansvar.

Hur länge kan vi förvänta oss detta pris (359 kr/mån), då vi låser in oss i en sluten lösning?

Två år, sedan är det dags att omförhandla tjänsteutbudet.

Angående routern, dum fråga men extern maskinvara kan anslutas trådlöst? Även TV?

Man kan gissa att routern är en Inteno FG500, i så fall kommer trafiken i tre "virtuella" nätverk, ett internet, ett för TV och ett för telefoni. Routern splittrar upp det till tre fysiska nätverk. Internet kan man sedan ansluta med sladd eller trådlöst. TV kommer att omvandlas till antennsignaler och gå över till vanlig antennsladd. Däri kommer signalen finnas som analog TV samt DVB-C (digital kabel-TV). Telefonin plockas antingen ut direkt ur routern eller via ytterligare in låda.


Tjänsterna - Internet

Någon begränsning av datatrafik / månad?

Nej, inga begränsningar i datamängd. De senaste åren har det ju marknadsförts många mobila abonnemang (3G/4G) som på senaste tid har blivit dyrare och framförallt har begränsats i datamängd/månad. Med detta erbjudande har inga sådana begränsningar.

I min förra lägenhet skulle det dras in fiber till huset o då delades det till alla lägenheter vilket resulterade i ganska låga hastigheter i slutändan. Är detta också en faktor att räkna med i detta erbjudande?

Här får varje hushåll ett eget fiberpar indraget. Alla fibrer är sedan dragen till ett antal switchar i området. Självklart finns det någon övre gräns i vad switchar och stamnät klarar av, men det ska nog mycket till för att vi ska lyckas överbelasta nätet.

Att vi inte kan välja annan leverantör av TV och telefoni, det innebär väl inte att tjänster som tex Magine och Skype är spärrade?

Det förekommer ingen spärrning av innehåll i nätet förutom enligt Rikspolisstyrelsens spärrlista. Det kan förekomma spärrning av vissa protokoll (typ SMTP, DNS, ...), det får vi kolla upp.

Kan Ownit garantera 1 Gbit/s till varje hushåll, eller är det så att modemet klarar 1 Gbit/s och tjänsten som levereras är 100 Mbit/s?

Vi har pratat med de som har fått tjänster av Ownit/Malmö stad och det är verkligen 1 Gbit/s mot internet. Med den prestandan sitter begränsningarna i servrar och i kundens klienter. Sedan är det beroende på protokoll. Om vi pratar TCP/IP + något applikationsprotokoll så kommer man inte upp i 125MB/s eftersom protokollen innehåller en massa overhead. I praktiken kan man kanske komma upp i 70-80MB/s mot en snabb server.


Tjänsterna - TV

Finns det möjlighet att välja bort tv kanalerna och sänka priset?

Det är möjligt att välja bort basutbudet för kabel-TV och avgiften sänks då med 80 kr per månad.

Jag som har Telias digital-tv och hela deras utbud samt inspelningsbar box. Kan man ha Telias utbud ändå? Eller gäller bara Canal Digitals utbud?

Det är egentligen en fråga för Telia. Gissningsvis levererar Telia bara TV i de nät som de själva bygger eller har tillgång till. Vi har inte jämfört de totala utbuden, men Ownit/Canal Digitals utbud är stort. Möjlighet finns även till IPTV/Bredbands TV. Har ni idag en digitalbox från Canal Digital kabel-TV så kan denne nyttjas även via fibernätet eftersom det är samma leverantör med samma typ av signal.

Finns det någon prislista för andra tilläggskanaler? Är Canal Digital, Viasat valbara?

Det finns en stor mängd kanaler och paket på www.canaldigitalkabel.se. Dock är prisnivåerna för anslutning genom fibernätet subventionerade i jämförelse med ord. priser via hemsidan. Detta gäller för T1-Bas, T2-Flex och T3-Stor. Prisnivåerna motsvarar 50 kr per månad för T1-Bas, 129 kr per månad för T2-Flex och 279 kr per månad för T3-Stor.

Var köper man digitalbox? Finns det inspelningsmöjlighet i boxen?

Digitalbox köper man med fördel av Canal Digital. De har lite olika boxar att välja på. Om man har en TV med DVB-C-mottagare kan man köpa en CA-modul och då slipper man en extra box (och fjärrkontroll). Många TV-apparater har också inbyggd inspelningsfunktion, det är bara till att koppla in en hårddisk till TV’n.


Tjänsterna - Telefoni

Kan man behålla sitt nuvarande telefonnummer?

När det gäller telefonin har man flera alternativ:

  1. Man kan låta bli att använda IP-telefonin.
  2. Man kan använda den gamla koppartelefonin parallellt med den nya och få ett nytt nummer för IP-telefonin.
  3. Man kan portera sitt befintliga nummer till IP-telefonin. Engångskostnad 199 kr.

Avtal

Jag har ingenting emot att teckna ett avtal på 10 år så länge jag bor kvar i huset, men vad händer om jag säljer huset och den nya ägaren inte vill ta över avtalet, måste jag då fortsätta att betala?

När du säljer din fastighet så försöker du få köparen att överta ditt avtal. Skulle köparen inte vilja detta måste du lösa dig ifrån avtalet. Lösensumman blir då 150 kronor gånger antalet månader som är kvar på den inledande 10 års perioden. Skulle köparen senare ångra sig måste han eller hon betala anslutningsavgiften på 4495 kronor igen. Förhoppningsvis kommer värdet på huset ändå påverkas positivt av det finns fiber indraget.

Kan månadsavgiften höjas eller är den garanterad under de tio år som vi är bundna till avtalet?

Antagligen kommer kostnaden för infrastrukturdelen räknas upp med något index varje år, låt oss säga med 1-2%. Efter de tio åren ska avbetalningen av grävningen vara gjord men vi vet inte vad det innebär för kostnaden för infrastrukturdelen.


Grävning

Hur tjock är kabeln?

Själva fibern är inte mer än ett par millimeter, den ligger dock i skyddsrör vars ytterdiameter är ca 1cm

Åldras fiberkabeln?

Allting åldras, fiberkabel anses inte åldras mer än kopparkabel. Installationen består av blåsfiber där tomrör först läggs i marken, för att sedan blåsa fiber i kanalisationen. Detta gör att själva fiber är utbytbar. 

Hur djupt ligger kabeln?

Kablen läggs enligt Malmö stads anläggningsanvisningar. På respektive fastighetet ligger den på 50-70cm djup.